Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 250 g čerstvých nebo mražených fazolek
  • 60 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 dl šlehačky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička kopru (čerstvý nebo mražený)
  • mléko dle potřeby
  • citrónová šťáva dle potřeby
  • 1/2 lžičky cukru
  • sůl

Příloha

  • 4 brambory
  • sůl, kmín
  • máslo
  • 2 vejce

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na dílky a uvaříme, v osolené vodě s trochou kmínu, doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu a vhodíme k nim máslo, které necháme v horkých bramborách rozpustit. Před podáváním je s máslem promícháme. Fazolky zalijeme vroucí osolenou vodou a vaříme 8 minut. Potom zchladíme ve studené vodě, aby nezešedly. Vrátíme to horkého hrnce a přikryjeme pokličkou.

Na másle orestujeme dosklovata cibuli s cukrem a solí a zalijeme šlehačkou. Naředíme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Okyselíme dle chuti. Podle potřeby přidáme i sůl nebo cukr, a také kopr. Jen minutku ještě povaříme. Omáčku můžeme rozmixovat ponorným mixérem.

Vejce každé zvlášť rozklepneme do mističky. V kastrolu přivedeme k varu vodu, ve které lžící uděláme vír, do kterého opatrně vlijeme vejce. Vaříme 2 a půl minuty a vylovíme děrovanou naběračkou. Uvaříme i druhé vejce.