Dýňové krokety
Na cca 50 ks budeme potřebovat:
- 700 g dýně Hokaidó (1 malá)
- 210 g hladké mouky
- 80 g čedaru
- 1 vejce
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Dýni za pomoci kartáčku omyjeme teplou vodou. Rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni i se slupkou rozkrájíme na větší kousky. Na plech roztáhneme pečící papír a na něj rozmístíme kousky dýně. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C doměkka, cca 20 minut.
Upečenou dýni necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme na kaši nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Přidáme jemně nastrouhaný nebo v sekáčku posekaný sýr. Přisypeme mouku, osolíme, opepříme a rozklepneme vejce. Zpracujeme nelepivé, velmi příjemné těsto.
Z těsta vyválíme dva válečky o průměru 3 cm, rozkrájíme je na špalíčky a ukoulíme v dlaních na krokety. Do malého kastrolku nalijeme vyšší hladinu oleje, aby byly krokety ponořené a osmažíme je dokřupava.