Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3-4 porce budeme potřebovat:

Knedlíky

  • 500 g vařených brambor
  • 200 g moravské krkovice vcelku
  • 100 g hrubé krupice
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • sůl do vody na vaření

Zelí

  • 400 g cukety (mladé cukety neloupeme ani nevykrajujeme semínka)
  • 200 g sterilizovaného zelí
  • 1 cibule
  • kmín
  • sůl, cukr
  • jablečný ocet
  • olej

Na ozdobení

  • 1 velká cibule
  • olej

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme lisem na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle, zasypeme krupicí, moukou, přidáme vejce a olej a zpracujeme těsto. Hezky svižně, protože i když se do bramborového těsta nepřidá sůl, rychle povoluje. Musí to jít zkrátka ráz na ráz . Z těsta vyválíme 2 válečky, ty pak ještě na špalíky a každý z nich rozplácneme na placičku. Těsto si podsypáváme hrubou moukou.

Moravskou krkovici jsem koupila na doporučení zkušené řeznice, protože se nemusí předem vařit a je šťavnatá. Rozkrájíme na kousíčky. Ty pak jak jsou vrstvíme na placičky a koulíme knedlíky. Uvaříme v silně osolené vodě 10 minut.

Připravíme zelí. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme k ní nahrubo nastrouhanou cuketu. Osolíme, okmínujeme a přidáme i sterilované zelí. Společně chvíli podusíme. Pokud má zelí výraznou chuť, už nebude třeba dochucovat, ale dle vlastní chuti můžeme dodat cukr, sůl a ocet. Cuketové zelí můžeme připravit i čistě jen z cuket, pak je ovšem důkladné ochucení podmínkou :P.

Cibuli nakrájíme na proužky nebo na kostičky a dozlatova orestujeme na oleji. Orestovanou cibulí poléváme porce na talířích.