Cuketová roláda s náplní ze sušených rajčat
Na roládu dlouhou 40 cm budeme potřebovat:
- 400 g cukety
- 60 g pohankové mouky (kdo neřeší lepek, použije běžnou hrubou mouku)
- 60 g čedaru
- 50 g dýňových semínek
- 3 kuličkové porce sekaného mraženého špenátu
- 3 vejce – bílky a žloutky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Náplň
- 5 půlek sušených rajčat
- 1 čerstvý sýr typu žervé
- 1 cottage
- 2 větší stroužky česneku
- olivový olej
- pažitka
- sůl
Postup:
Cuketu rozstrouháme na hrubém struhadle, osolíme a dáme na cedník vypotit. Přidáme povolený špenát. Asi po půl hodině cuketu ještě vyždímeme. Přendáme do misky, do ktere jsme najemno rozstrouhali sýr. V elektrickém sekáčku nebo mixéru rozmixujeme dýňová semínka a přidáme je také k cuketě. Osolíme, opepříme, zasypeme moukou a přidáme žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který postupně zlehka vmícháme do těsta.
Plech vyložíme pečícím papírem a po celé ploše rozetřeme rovnoměrně cuketové těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 15 minut dozlatova. Korpus vyndáme, i s papírem přetáhneme na mokrou a vyždímanou utěrku, a s ní sbalíme do rolády. Po čtvrthodině rozbalíme, utěrku odstraníme a těsto uvolníme od papíru. Roztažené necháme na papíře zchladnout.
V mezičase si připravíme náplň. Prolisujeme česnek a na trošičce olivového oleje orestujeme do mírně zlatavé barvy. V misce smícháme cottage se sýrem, přidáme česnek, na malé kostičky nakrájená rajčata a posekanou pažitku. Dle chuti osolíme. Náplň natřeme na celou plochu korpusu, kromě podélných 2 cm, které budou na konci rolády. Podélně stočíme, zabalíme do fresh fólie a necháme odpočinout v lednici aspoň půl hodinky.