Pečená zelenina
Na 3-4 porce budeme potřebovat:
- 500 g dýně Hokaidó
- 250 g cukety
- 150 g červené řepy
- 100 g celeru
- 100 g pastináku
- 100 g mrkve
- 4 lžíce sojové omáčky
- 2 snítky rozmarýny
- 2 velká rajčata
- 2 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 dl olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na ozdobu
- 60 g smažené cibulky
- 3 vejce
Postup:
Zeleninu omyjeme, mrkev, celer, pastiňák, cibuli, česnek a řepu oloupeme. Cibuli a česnek nakrájíme na nudličky a ostatní na kousky. Hokaidó, rajčata a cuketu nakrájíme i se slupkou na kostičky.
Do pekáčku nalijeme olej a nasypeme na něj všechnu pokrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme, zalijeme sojovkou a vmícháme odrhnutý rozmarýn. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 25 minut. Potom alobal odstraníme, směs promícháme a pečeme dalších cca 20 minut.
Ve větším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu a opatrně do ní vyklepneme vejce. Vaříme 3 minuty.
Zeleninu rozdělíme na talíře, navrch položíme vejce a posypeme smaženou cibulkou.