Dostihla mě chuť na čočku, respektive na čočkový salát. Uvařená čočka chutnala fantasticky (přiznávám, že jsem měla už i pořádný hlad) a já chvilku zaváhala, jestli ji chci opravdu „ředit“ zeleninou… 🙂

 

  • 1 hrnek neloupané červené čočky (stačí namočit na 1 hodinu, v případě nouze vůbec)
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl, pepř
  • 4 polévkové lžíce nakládané červené řepy
  • 4 listy ledového salátu
  • 6 ředkviček
  • 2 mrkve
  • 1 salátová okurka
  • 1 žlutá paprika
  • 1 lahůdková cibulka
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • olivový olej
  • troška citronové šťávy

Čočku propláchneme a namočíme do studené vody. Po hodině ji v téže vodě uvaříme bez ochucení doměkka (mělo by to trvat ani ne půl hodiny). Přidáme pouze větvičky tymiánu. Z uvařené čočky vyndáme tymiánové stonky, osolíme, opepříme a smícháme jí s okapanou řepou. V čase, kdy se vaří čočka si omyjeme zeleninu. Salát natrháme na větší kousky, ředkvičky překrájíme na půlky a nakrájíme na plátky, okurku oloupeme, podélně rozkrojíme na půlku a pak ještě na čtvrtku a také rozkrájíme na plátky. Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku a cibulku nakrájíme na kousky. Na talíře narovnáme salát, na něj navrstvíme zeleninu, pokapeme olejem a citronovou šťávou, na zeleninu rozdělíme čočku a úplně nahoru dáme zakysanou smetanu.