Dezert pro dospěláky a milovníky kávy.

  • 300 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru s vanilkou
  • 1,8 dl plnotučného mléka
  • 60 g hořké čokolády
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 malý šálek silné černé kávy (espresso)
  • 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
  • 150 g cukru moučky, 2 lžíce silné kávy, rybízová marmeláda, zrnka kávy – na dozdobení

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem (Do skleněné nebo nerezové misky dáme máslo, na kousky nakrájenou čokoládu a položíme na menší hrnec s trochou vody. Postavíme na sporák a vodu přivedeme k varu. Horká pára rozehřeje čokoládu s máslem.) V misce smícháme muku s cukrem, práškem a solí. Přidáme naráz rozpuštěnou čokoládu, vejce, mléko a kávu. Vařečkou důkladně, ale rychle zamícháme. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto, uhladíme tak, aby uprostřed bylo těsta trochu méně (těsto uprostřed nabývá). Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 20 minut.

Vychladlý moučník vyklopíme, potřeme marmeládou, necháme chvilku zaschnout a potom potřeme kávovou polevou. Tu umícháme z cukru moučky a 2 lžic silné horké kávy. Můžeme ozdobit zrnky kávy.

kavove-rezy