Kávové řezy
Dezert pro dospěláky a milovníky kávy.
- 300 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru s vanilkou
- 1,8 dl plnotučného mléka
- 60 g hořké čokolády
- 2 vejce
- prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 malý šálek silné černé kávy (espresso)
- 2 hrsti vyloupaných vlašských ořechů
- 150 g cukru moučky, 2 lžíce silné kávy, rybízová marmeláda, zrnka kávy – na dozdobení
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem (Do skleněné nebo nerezové misky dáme máslo, na kousky nakrájenou čokoládu a položíme na menší hrnec s trochou vody. Postavíme na sporák a vodu přivedeme k varu. Horká pára rozehřeje čokoládu s máslem.) V misce smícháme muku s cukrem, práškem a solí. Přidáme naráz rozpuštěnou čokoládu, vejce, mléko a kávu. Vařečkou důkladně, ale rychle zamícháme. Nakonec vmícháme nasekané ořechy. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto, uhladíme tak, aby uprostřed bylo těsta trochu méně (těsto uprostřed nabývá). Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 20 minut.
Vychladlý moučník vyklopíme, potřeme marmeládou, necháme chvilku zaschnout a potom potřeme kávovou polevou. Tu umícháme z cukru moučky a 2 lžic silné horké kávy. Můžeme ozdobit zrnky kávy.