Kokoso-kávová buchta
Na rozměr pekáčku 26 x 18 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 50 g kokosu
- 50 g oleje
- 25 g kakaa
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilka
- sůl
A navíc
- 1 dl oslazené kávy
- 1/2 výrazné marmelády
Poleva
- 100 g bílé čokolády
- 50 g kokosu
- 1 dl šlehačky
- 1 lžička másla
Postup:
Smícháme mouku s cukrem, solí, vanilkkou, kakaem, kokosem a práškem do pečiva. Přilijeme vejce prošlehaná vidličkou s olejem. Vařečkou svižně umícháme těsto a vlijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou. Těsto roztáhneme do stran, aby uprostřed zůstala mírná prohlubeň (těsto se pečením uprostřed zvedne).
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 30 minut. Je-li hotové, zkusíme zapíchnutím špejle. Pokud bude po vytáhnutí čistá, je hotovo.
Připravíme si silnější filtrovanou kávu nebo presso a osladíme lžičkou cukru. Ještě horkou buchtu jí lžičkou pokapeme. Poté namažeme marmeládou a necháme zchladnout.
Do kastrůlku nalámeme čokoládu, zalijeme šlehačkou, přidáme kokos a máslo a zahříváme ve vodní lázni do rozpuštění. Hodně často mícháme, protože bílé čokoládě se moc rozpouštět nechce. Když se nakonec dílo zadaří, polevou polijeme buchtu a necháme zatuhnout v lednici.