Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 ks budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 340 ml vlažné vody
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 droždí

Postup:

Do vlažné vody rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Rozmícháme a necháme chvíli aktivovat. Mouku smícháme se solí a pak do ní vlijeme vodu s droždím a přidáme i olej. Těsto na ciabatty se rádo mazlí a je třeba ho zadělávat důkladně a dost dlouho. Pokud máme kuchyňský robot, je to brnkačka. Připevníme hnětací hák a těsto mícháme na pomalé obrátky asi 5 minut. Pak obrátky zvýšíme a zaděláváme ještě asi 10 minut.

Těsto poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme ho hodinu kynout na teplém místě. Až zdvojnásobí objem, rozdělíme jej na 4 části a na pomoučené desce kuchyňské linky utvoříme 4 střední večky. Můžeme je i stočit do vrtulek. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Troubu rozehřejeme na 200 st. C a ciabatty pečeme cca 20 minut do mírného zrůžovění. Na posledních 5 minut můžeme přidat do trouby plecháček s trochou vody, pokud byste chtěli mít měkčí kůrku.