Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 500 g rýže Aborio
  • 800 ml zeleninového vývaru nebo vývaru ze 3 zeleninových bio bujónů
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 100 g natural kešu oříšků
  • 1-2 lžíce citrónové kůry
  • 1 cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • kůra z 3/4 bio citrónu
  • hrst bazalky + 4 vršky bazalkových listů na ozdobu
  • 1/2 dl oleje
  • olivový olej

Postup:

Do většího kastrolu nalijeme olej a orestujeme na něm dosklovata posekanou cibuli a česnek. Přisypeme suchou rýži a promícháme s cibulkou, aby se všechna zrníčka obalila olejem.

Zalijeme vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme, dokud se víno nevypaří. V malém kastrolku ohřejeme vývar nebo uvaříme bujónové kostky.

Když se víno vypaří, přilijeme trochu vývaru a zase dusíme. Toto opakujeme, dokud nespotřebujeme všechem vývar. Při posledním dolití vývaru přidáme i strouhanou citrónovou kůru a šťávu.

Na pánvi nasucho opražíme posekané kešu ořechy. Kešu přemístíme do misky, pánev vytřeme suchým ubrouskem, nalijeme tam trochu olivového oleje a opečeme na něm pokrájenou bazalku. Bazalku pak promícháme s hotovou rýží.

Rýži rozdělíme na porce, posypeme opraženými ořechy a ozdobíme bazalkou.