Borůvkový koláč z křehkého těsta
Představte si, že borůvky prý pomáhají při hubnutí, prodlužují mládí a udržují dobrou náladu. Znáte jinou, lepší medicínu pro součanou chaotickou dobu? Takže nasaďte zástěru a šup upéct tento skvostný koláč 😀
Na koláčovou formu o průměru 30 cm budeme potřebovat:
Na těsto
- 190 g hladké mouky (v lepším případě určeném přímo na křehké těsto)
- 90 g ztuhlého másla
- 30 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 1 žloutek
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 dl šlehačky
- 30 g moučkového cukru
- špetička soli
- 300 g borůvek
Drobenka
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 20 g tvanilkového cukru
Postup:
V míse smícháme mouku s nakrájeným máslem, cukrem, mlékem, práškem do pečiva, solí a žloutkem. Rychlostí blesku připravíme těsto, moc se s ním nemazlíme, aby se máslo zbytečně nerozteklo. Vlastníme-li kuchyňský robot, máme vyhráno.
Na kus pečícího papíru obkreslíme obrys koláčové formy a pomocí válečku do tvaru vyválíme těsto. Nebo prostě vymažeme formu máslem a vysypeme moukou a těsto do ní natlačíme.
V jiné misce smícháme tvaroh se šlehačkou, cukrem a špetičkou soli na hladkou polotekutou hmotu a nalijeme na těsto. Posypeme borůvkami.
V malé mističce užmouláme drobenku z tuhého másla nakrájeného na kousky, cukru a mouky. Sypkou drobenkou posypeme koláč.
Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 30-35 minut.