Hráškový krém s bramborovým chipsem
Na 4-5 porcí budeme potřebovat:
Na polévku
- 450 g mraženého hrášku
- 100 ml šlehačky
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 1 velký brambor
- 1 větší cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce limetové šťávy
- muškátový oříšek
- 1,3 l vody
- 20 g másla
Na chipsy
- 1 brambor na chipsy
- olej
- hladkolistá petrželka
Postup:
V kastrolu orestujeme na másle posekanou cibuli a česnek dosklovata. Přidáme na kostičky nakrájený brambor, promícháme a zalijeme horkou vodu. Pět minut povaříme, přisypeme hrášek, přidáme kostky bujónu a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Povaříme dalších pět minut a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme smetanou, necháme přejít varem a polévku ochutnáme. Pokud chceme, můžeme chuť polévky zvýraznit limetovou šťávou. Hotovou polévku přelijeme přes cedník do jiného kastrolu, čímž získáme opravdu velmi jemný krém.
Zatímco se nám vaří polévka, připravíme si bramborové chipsy. Bramboru omyjeme, osušíme a i se slupkou nakrájíme na velmi tenké plátky 1-2 mm tenké. V malém kastrolku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a chipsy na něm necháme z obou stran osmažit. Hotové položíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Osolíme a ozdobíme jimi polévku na talíři. Přidáme ještě lísteček petrželky.