Ačkoliv prapůvodní slaný koláč – quiche pochází pravděpodobně z Německa a to i odvozením ze slova „kuchen“, Francouzi recepturu vymazlili k naprosté dokonalosti. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a my si můžeme do slaného koláče nasázet na co máme zrovna chuť.

Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 1 vrchovatý kelímek od jogurtu (120 g) celozrnné mouky
  • 1 vrchovatý kelímek hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3 špetky soli

Náplň

  • 1 cuketa
  • velká mísa listů mangoldu a listů červené řepy
  • 1 velká cibule
  • olivový olej
  • chilli koření
  • hrubě mletý pepř
  • sůl
  • sypké polévkové bio koření
  • 3 velké stroužky česneku
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 dl mléka
  • 5 vajec
  • 50 g sýru parmazánového typu

Postup:

Do kuchyňského robota dáme mouku, vejce, jogurt, olej, prášek do pečiva a sůl a umícháme těsto. Necháme odpočinou v mikrotenovém sáčku aspoň půl hodiny v lednici. Koláčovou formu (29 cm v průměru) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (vystačilo mi ještě na malou formu 18 cm).

Listy mangoldu a červené řepy omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a cuketu na kolečka. Na oleji pěníme nakrájenou cibuli, přidáme cuketu, lisovaný česnek, koření a orestujeme. Navrstvíme na těsto a zalijeme směsí mléka, vajec a zakysané smetany. Posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 35 minut.

kyš-cuketa