Tip na tento koláč jsem dostala od kamarádky, když jsme se spolu procházely lesem. Zrovna nám dozrává špenát, tak nezbývá, než ho zkusit.

Těsto:

  • 3 střední brambory
  • 200 g polohrubé mouky
  • velká hrst bylinek – tymián, oregáno, šalvěj
  • 50 g másla
  • 3 lžíce chladné vody
  • 1 lžička soli

Náplň:

  • mísa špenátových listů
  • 1 šlehačka
  • půl kelímku bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 4 sušená rajčata
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • parmezán
  • půl lžičky chilli
  • pepř, sůl
  • olej

Brambory uvaříme a necháme zchladnout. Poté je oloupeme, rozstrouháme na jemném struhadle a v míse smícháme s moukou, kousky másla, vodou, solí a posekanými bylinkami. Vypracujeme vláčné těsto (kuchyňský robot nám práci značně ulehčí :)) a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.

Mezitím si připravíme náplň. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme opraný a natrhaný špenát. Když zavadne, osolíme, okořeníme, smícháme s drceným česnekem a stáhneme z ohně. Směs necháme chvíli zchladnout a vmícháme šlehačku, jogurt a vejce.

Odpočinuté těsto vymačkáme do máslem vymazané a hladkou moukou vysypané formy tak, aby vznikly asi 2 cm vysoké okraje. Propícháme vidličkou a vložíme zapéct na cca 10 minut do trouby rozehřáté na 180 st. C.

Předpečený korpus vyndáme z trouby, vylijeme na něj náplň, poklademe rozkrájenými sušenými rajčaty, posypeme strouhaným parmezánem a v troubě zapečeme dozlatova asi 35 minut.

špenát1

špenát.k.1

 

špenát.k.2Ano, tak je to správně. Kuba sušená rajčata nejí…:)