Bylinkový koláč se špenátem
Tip na tento koláč jsem dostala od kamarádky, když jsme se spolu procházely lesem. Zrovna nám dozrává špenát, tak nezbývá, než ho zkusit.
Těsto:
- 3 střední brambory
- 200 g polohrubé mouky
- velká hrst bylinek – tymián, oregáno, šalvěj
- 50 g másla
- 3 lžíce chladné vody
- 1 lžička soli
Náplň:
- mísa špenátových listů
- 1 šlehačka
- půl kelímku bílého jogurtu
- 3 vejce
- 4 sušená rajčata
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- parmezán
- půl lžičky chilli
- pepř, sůl
- olej
Brambory uvaříme a necháme zchladnout. Poté je oloupeme, rozstrouháme na jemném struhadle a v míse smícháme s moukou, kousky másla, vodou, solí a posekanými bylinkami. Vypracujeme vláčné těsto (kuchyňský robot nám práci značně ulehčí :)) a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si připravíme náplň. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme opraný a natrhaný špenát. Když zavadne, osolíme, okořeníme, smícháme s drceným česnekem a stáhneme z ohně. Směs necháme chvíli zchladnout a vmícháme šlehačku, jogurt a vejce.
Odpočinuté těsto vymačkáme do máslem vymazané a hladkou moukou vysypané formy tak, aby vznikly asi 2 cm vysoké okraje. Propícháme vidličkou a vložíme zapéct na cca 10 minut do trouby rozehřáté na 180 st. C.
Předpečený korpus vyndáme z trouby, vylijeme na něj náplň, poklademe rozkrájenými sušenými rajčaty, posypeme strouhaným parmezánem a v troubě zapečeme dozlatova asi 35 minut.
Ano, tak je to správně. Kuba sušená rajčata nejí…:)