Rybízový koláč s bílkovou peřinkou
Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:
- 210 g polohrubé mouky
- 140 g másla
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- špetka soli
- 2 lžíce marmelády (použila jsem jahodovou)
- velký hrnek rybízu
- sníh ze 2 bílků
- 100 g moučkového cukru
Postup:
Z mouky, na kousky rozkrájeného másla, cukru, soli a žloutků vypracujeme těsto. Za pomoci robota to půjde lépe. Pokud je potřeba, rukama ještě spojíme. Vznikne dost tuhé a nepoddajné těsto. Avšak ničeho se nelekejte, upečený chutná fakt dobře. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Mezitím vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme moukou. Těsto poté namačkáme na dno formy tak, aby vznikly 2 cm okraje. Dno propícháme vidličkou a formu vložíme asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 st. C.
Korpus vytáhneme z trouby, rozetřeme na něj marmeládu, vysypeme rybíz a vrátíme do trouby na dalších cca 10 minut.
V mezičase si z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme moučkový cukr. Tuto směs navrstvíme na předpečený koláč a ještě jej vrátíme do trouby k dopečení na 10 – 15 minut. Až bílek zrůžoví, je hotovo.