Bramboro-kapustové placky se smetanovým dipem
Pokud někdy prohýříte noc a ráno budete mít žaludek na vodě, těžké nohy a třeba taky trochu výčitky svědomí, sáhněte po kapustě. Kapusta svým složením je předurčený vyprošťovák 🙂
Na 12 placek budeme potřebovat:
- 380 g brambor
- 340 g kapusty
- 80 g čedaru
- 30 g pohankové mouky
- 1 velké vejce
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička drcené řasy Nori (nemusí být)
- hrst sekané pažitky
- kmín (při vaření brambor i ve slupce používám vždy kmín)
- pepř, sůl
- olej
Smetanový dip
- 120 g zakysané smetany
- 1 čajové lžičky medové hořčice Bornier
Brambory omyjeme a i se slupkou a trochou kmínu uvaříme doměkka. Z kapusty odkrojíme košťál a tvrdé kusy a uvařím s trochou soli také doměkka. Vodu z uvařených brambor i kapusty slijeme a necháme zchladnout. Potom brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Kapustu vyždímáme a nakrájíme na maličké kousky. Přendáme do misky.
Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, Nori, majoránku, pažitku, promícháme a ochutnáme, jestli je směs dost výrazná. Až potom přidáme vejce a mouku a důkladně promícháme. Lžící odkrajujeme kusy těstaa, ukoulíme kuličky a rozplácneme na silnější placičky. Z obou stran obalíme v pohankové mouce a smažíme na oleji.
Čedar rozstrouháme na hrubém struhadle a sypeme jej na placičky ve chvíli, kdy jsou opečené z jedné strany a my je otočíme.