Jistě už jste zaznamenali současnou módní bezlepkovou vlnu. Já osobně nejsem zastáncem totálního vyřazení lepku ze stravy, pokud to není ze zdravotních důvodů nutné. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, kde všude je lepek obsažen? Říká se „všeho s mírou“, takže můžete zkusit lepek vyřadit aspoň z některých denních chodů. Svému zdraví i své tajli tím určitě prospějete 🙂

Na koláč o průměru 26 cm budeme potřebovat:

Korpus

  • 120 g čedaru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zlatých lněných semínek
  • 1 menší květák
  • 1 lžička kari
  • sůl

Obloha teplá

  • 30 listů medvědího česneku
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 1/2 chilli papričky
  • sůl
  • olivový olej

Obloha studená

  • 8 cherry rajčátek
  • 4 listy medvědího česneku
  • 1 mozzarella
  • černý sezam

Postup:

Z květáku odkrájíme růžičky a po malých dávkách jej rozmixujeme v mixéru. Doporučuju nepropadnou pokušení jich tam nacpat víc, protože se v běžném mixéru nerozmixují :). Květákovou drť přendáme do misky. Přidáme jemně nastrouhaný čedar, vejce, kari, sůl a lněná semínka. Důkladně promícháme. Na plech položíme pečící papír a na něj vytvarujeme z květákového těsta placku vysokou asi 1 cm. Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, asi 15 minut.

Mezitím si nakrájíme na plátky česnek a orestujeme jej na olivovém oleji. Přidáme na kousky nakrájenou cibulku a chilli papričku. Osolíme. Medvědí česnek opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Přidáme do pánve a jen půl minuty zahřejeme, aby zavadl. Směsí potřeme upečený korpus.

Rajčátka rozkrájíme na čtvrtky a poházíme je po pizze. Mozzarellu rozkrojíme podélně napůl a příčně na plátky a ty také rozložíme po povrchu. Posypeme pokrájeným medvědím česnekem a posypeme sezamem.

Podáváme teplé.

File 18.04.16 20 04 44

File 18.04.16 20 00 44