Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Kopřiva je bylina, na kterou se nezapomíná. S tím budou souhlasit všichni, kterým se dostala přímo „na tělo“. Věděli jste, že naši předci prý šlehali kopřivami zlobivé, neposedné děti, aby z nich vyhnali nečisté síly?? Brrr…. :)

Na čajovou konvici budeme potřebovat:

  • 1 misku vrcholových lístků kopřivy
  • 1 l vroucí vody
  • příp. 1 lžíci medu

Postup:

Kopřivové lístky propláchneme studenou vodou, vložíme do čajové konvice a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut odstát. Pak nálev přecedíme a případně osladíme medem, pokud nám čaj neoslazený „nejede“.

Něco navíc:

Sbíráme kopřivu žahavku nebo kopřivu dvoudomou. Obě prospějí našemu zdraví. Lístky sbíráme od doby, kdy začnou rašit až cca do konce května. Sbíráme mladé lístky. Tři týdny jarní kůry nám vyčistí krev, zbaví nás zahlenění, pomohou se zažíváním a při chudokrevnosti. Kopřivový čaj podáváme dětem až od 3 let.