Batátům se přezdívá sladké brambory, i když s nimi nemají de facto mnoho společného. Společné mají jen místo původu – střední Ameriku. Zajímavé je, že se jim nedostalo takové slávy, jako právě bramborům, i když údajně byly do Evropy dovezené už o století dřív.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 batáty cca 350 g
  • 160 g hrubé mouky
  • 40 g dětské krupičky
  • 1 vejce (žloutek a bílek)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • pažitka
  • olej

Smetanový dip

  • 1 sýr cottage
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 menší nastrouhaná kyselá okurka
  • špetka soli

Dip BBQ

  • 2 spařená a oloupaná rajčata
  • 1 rajčatové pyré 250 g
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • chilli dle chuti
  • mletý pepř
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžíčka worchestru
  • tymián
  • sůl dle chuti
  • olivový olej

Postup:

Batáty upečeme ve slupce v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka. Po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse důkladně promícháme s moukou, krupicí, citronovou šťávou, posekanou pažitkou, žloutkem, solí a pepřem. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Lžící nabíráme kousky těsta a koulíme kuličky. V malém kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a krokety v něm osmažíme dozlatova. Hotové necháme okapat na ubrousku.

Smetanový dip připravíme smícháním cottage se zakysanou smetanou, jemně nastrouhanou okurkou, javorovým sirupem, dijonskou hořčicí a špetkou soli. Dle chuti případně ochutíme ještě citronovou šťávou.

Barbecue dip připravíme následovně:

Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s plátky česneku, přidáme na kostičky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčatové pyré, nakrájenou okurku, odrhnuté bylinky, ochutíme pepřem, octem, cukrem, worchestrem a chvíli dusíme. Dle chuti přisolíme.