Batátové krokety se smetanovým dipem a dipem BBQ
Batátům se přezdívá sladké brambory, i když s nimi nemají de facto mnoho společného. Společné mají jen místo původu – střední Ameriku. Zajímavé je, že se jim nedostalo takové slávy, jako právě bramborům, i když údajně byly do Evropy dovezené už o století dřív.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 batáty cca 350 g
- 160 g hrubé mouky
- 40 g dětské krupičky
- 1 vejce (žloutek a bílek)
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
- pažitka
- olej
Smetanový dip
- 1 sýr cottage
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 menší nastrouhaná kyselá okurka
- špetka soli
Dip BBQ
- 2 spařená a oloupaná rajčata
- 1 rajčatové pyré 250 g
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- chilli dle chuti
- mletý pepř
- 1 kyselá okurka
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžíčka worchestru
- tymián
- sůl dle chuti
- olivový olej
Postup:
Batáty upečeme ve slupce v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka. Po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse důkladně promícháme s moukou, krupicí, citronovou šťávou, posekanou pažitkou, žloutkem, solí a pepřem. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Lžící nabíráme kousky těsta a koulíme kuličky. V malém kastrůlku rozpálíme vyšší vrstvu oleje a krokety v něm osmažíme dozlatova. Hotové necháme okapat na ubrousku.
Smetanový dip připravíme smícháním cottage se zakysanou smetanou, jemně nastrouhanou okurkou, javorovým sirupem, dijonskou hořčicí a špetkou soli. Dle chuti případně ochutíme ještě citronovou šťávou.
Barbecue dip připravíme následovně:
Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s plátky česneku, přidáme na kostičky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčatové pyré, nakrájenou okurku, odrhnuté bylinky, ochutíme pepřem, octem, cukrem, worchestrem a chvíli dusíme. Dle chuti přisolíme.