Vepřová panenka s bramborovými pusinkami a listovým špenátem
5 (100%) 2 hlas(ů)

Mohlo by se zdát, že rajčata jsou typicky italskou záležitostí. Nenechte se mýlit. Ze střední Ameriky je přivezl Kryštof Kolumbus nejdřív do Španělska a to začátkem 16. století.

Na 6 porcí budeme potřebovat:

Maso v marinádě

  • 3 vepřové panenky
  • 1 dl olivového oleje
  • 3 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu

Šťáva k masu

  • 1/2 dl bílého vína
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1 zeleninový bio bujón
  • 1 lžička hladké mouky
  • voda dle potřeby

Bramborové pusinky

  • 6 větších brambor
  • 50 g sýru parmazánového typu
  • 30 g másla
  • 1/2 dl šlehačky
  • sůl

Špenát s rajčaty

  • 1 vanička čerstvého špenátu
  • 50 g slaniny
  • 6 půlek sušených rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 1 cibule
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej

Postup:

Panenku očistíme od tučných kousků a odkrojíme špičaté okraje. Z oleje, medu, citronové šťávy a odraného tymiánu vyšleháme marinádu. Maso v ní ze všech stran důkladně obalíme a uložíme do lednice aspoň na 1 hodinu.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom vodu slijeme a brambory prolisujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme máslo, šlehačku, strouhaný sýr a promícháme. Plech vyložíme pečíčím papírem, bramborovou hmotu naplníme do cukrářského pytlíku, pomocí kterého tvoříme bramborové pusinky.

Panenky vyndáme z lednice a na grilovací pánvi je zprudka ze všech stran opečeme. Potom přendáme do zapékací misky na trochu oleje a strčíme do trouby na 18- 20 minut při teplotě 180 st. C. Pokud vlastníme horkovzdušnou troubu, dáme je tam společně s bramborovými pusinkami. Pokud ne, pusinky do ní strčíme až po upečení panenky. Tu po vyndání z trouby zabalíme do alobalu a necháme cca 10 minut odpočinout. Pusinky budeme péct přibližně tu samou dobu dozlatova.

Připravíme si špenát. Na oleji orestujeme posekanou cibuli s posekaným česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme zezlátnout. Přidáme pokrájená rajčata, opraný a okapaný špenát, osolíme, opepříme a ještě 2 minuty restujeme.

Do výpeku, který nám zbyde na pánvi po opečení panenek slijeme šťávu ze zapékací misky, přilijeme trochu vína, přihodíme tymián a povaříme. Zasypeme trochou mouky, orestujeme, zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozpustili bujon a ještě povaříme do zhoustnutí.