Vepřová panenka s bramborovými pusinkami a listovým špenátem
Mohlo by se zdát, že rajčata jsou typicky italskou záležitostí. Nenechte se mýlit. Ze střední Ameriky je přivezl Kryštof Kolumbus nejdřív do Španělska a to začátkem 16. století.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
Maso v marinádě
- 3 vepřové panenky
- 1 dl olivového oleje
- 3 větvičky tymiánu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medu
Šťáva k masu
- 1/2 dl bílého vína
- 2 větvičky tymiánu
- 1 zeleninový bio bujón
- 1 lžička hladké mouky
- voda dle potřeby
Bramborové pusinky
- 6 větších brambor
- 50 g sýru parmazánového typu
- 30 g másla
- 1/2 dl šlehačky
- sůl
Špenát s rajčaty
- 1 vanička čerstvého špenátu
- 50 g slaniny
- 6 půlek sušených rajčat
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Postup:
Panenku očistíme od tučných kousků a odkrojíme špičaté okraje. Z oleje, medu, citronové šťávy a odraného tymiánu vyšleháme marinádu. Maso v ní ze všech stran důkladně obalíme a uložíme do lednice aspoň na 1 hodinu.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom vodu slijeme a brambory prolisujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme máslo, šlehačku, strouhaný sýr a promícháme. Plech vyložíme pečíčím papírem, bramborovou hmotu naplníme do cukrářského pytlíku, pomocí kterého tvoříme bramborové pusinky.
Panenky vyndáme z lednice a na grilovací pánvi je zprudka ze všech stran opečeme. Potom přendáme do zapékací misky na trochu oleje a strčíme do trouby na 18- 20 minut při teplotě 180 st. C. Pokud vlastníme horkovzdušnou troubu, dáme je tam společně s bramborovými pusinkami. Pokud ne, pusinky do ní strčíme až po upečení panenky. Tu po vyndání z trouby zabalíme do alobalu a necháme cca 10 minut odpočinout. Pusinky budeme péct přibližně tu samou dobu dozlatova.
Připravíme si špenát. Na oleji orestujeme posekanou cibuli s posekaným česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme zezlátnout. Přidáme pokrájená rajčata, opraný a okapaný špenát, osolíme, opepříme a ještě 2 minuty restujeme.
Do výpeku, který nám zbyde na pánvi po opečení panenek slijeme šťávu ze zapékací misky, přilijeme trochu vína, přihodíme tymián a povaříme. Zasypeme trochou mouky, orestujeme, zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozpustili bujon a ještě povaříme do zhoustnutí.