Polévka z pečených rajčat se slaninovým chipsem
Když si představíme kombinaci rajčat a bazalky, určitě se nám vybaví Itálie. A ačkoliv kombinace jejich chutí vzbuzuje podezření, že byly stvořeny jeden pro druhého, rajčata mají svůj původ v Mexiku a bazalka v Indii.
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 4 rajčata
- 200 ml rajčatového pyré
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celeru velikosti mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 zeleninové bio bujony
- 2 větvičky tymiánu
- 1/2 lžičky chilli koření
- dle chuti troška třtinového cukru
- olivový olej
Na ozdobení
- 6 plátků slaniny
- hrst bazalky
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
Postup:
Kořenovou zeleninu oškrábeme, nakrájíme na kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. 3 stroužky česneku oloupeme a překrojíme napůl. Rajčata omyjeme a seřízneme kraj s „bubákem“. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, nasypeme do něj připravenou zeleninu a dáme do trouby zapéct asi na 40 minut při 180 st. C.
Potom zeleninu vyndáme z trouby, z rajčat sloupneme slupku, vyndáme větvičky tymiánu, přidáme bio bujony, pyré, chilli koření a 1,2 l vody a přivedeme k varu. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Slaninu rozškvaříme na pánvi dokřupava. Na druhé pánvičce na oleji opečeme na plátky rozkrájený česnek a nahrubo natrhanou bazalku. Připravenou slaninou a bazalkou s česnekem ozdobíme talíře polévky.
Inspiraci na tuto polévku jsem čerpala z webu Mistra chuti 🙂