Když si představíme kombinaci rajčat a bazalky, určitě se nám vybaví Itálie. A ačkoliv kombinace jejich chutí vzbuzuje podezření, že byly stvořeny jeden pro druhého, rajčata mají svůj původ v Mexiku a bazalka v Indii.

Na 6 porcí budeme potřebovat:

  • 4 rajčata
  • 200 ml rajčatového pyré
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • dle chuti troška třtinového cukru
  • olivový olej

Na ozdobení

  • 6 plátků slaniny
  • hrst bazalky
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej

Postup:

Kořenovou zeleninu oškrábeme, nakrájíme na kusy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. 3 stroužky česneku oloupeme a překrojíme napůl. Rajčata omyjeme a seřízneme kraj s „bubákem“. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, nasypeme do něj připravenou zeleninu a dáme do trouby zapéct asi na 40 minut při 180 st. C.

Potom zeleninu vyndáme z trouby, z rajčat sloupneme slupku, vyndáme větvičky tymiánu, přidáme bio bujony, pyré, chilli koření a 1,2 l vody a přivedeme k varu. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem.

Slaninu rozškvaříme na pánvi dokřupava. Na druhé pánvičce na oleji opečeme na plátky rozkrájený česnek a nahrubo natrhanou bazalku. Připravenou slaninou a bazalkou s česnekem ozdobíme talíře polévky.

Inspiraci na tuto polévku jsem čerpala z webu Mistra chuti 🙂