Arabský chléb se salátem
Na 4 porce budeme potřebovat:
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- necelý hrnek vlažné vody
- asi 1/3 droždí
- 1 lžička cukru
- necelá lžička soli
- na případné zapečení plátky tvrdého sýra
Salát
- 1 salátová okurka
- 1 červená paprika
- 2 rajčata
- 1 lahůdková cibulka
- 1/2 ledového salátu
- 0,5 dl olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 2 špetky cukru
- 2 krůtí plátky, olej, sůl, pepř
Postup:
Droždí rozdrobíme do vlažné vody a přidáme cukr. Po chvilce vmícháme ostatní ingredience a zaděláme vláčné těsto. Necháme hodinu vykynout. Pokud domácnost obývá pekárna na chleba, práce je značně ulehčena. Stačí tam vše nalít a nasypat a zapnout program „těsto“. Po hodině a půl je připraveno. Těsto následně rozdělíme na 6 bochánků a necháme ještě 15 minut kynout. Poté rozválíme na placky a pečeme v troubě vyhřáté na 220 st. C po jedné straně 5 minut a po druhé 1 minutu. Na obrácené placky můžeme položit plátek sýra a minutu zapéct. My děláme oboje.
V době, kdy kyne těsto můžeme nachystat salát. Zeleninu omyjeme a pokrájíme, přichystáme si zálivku z oleje, citronu, soli a cukru, kterou zalijeme na zeleninu až krátce před podáváním. Krůtí maso nakrájíme na kousky a rychle orestujeme se solí a pepřem na trošce oleje. Salát rozdělíme do servírovacích misek, posypeme kousky masa a podáváme s upečenými plackami.