Recept na tento koláč už mám řadu let, ale teprve dnes jsem ho vyzkoušela. Proč to trvalo tak dlouho?! Je to luxusní delikatesa 🙂

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • l vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce

 

Náplň:

  • 1 tvaroh
  • 1 žloutek
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • vanilkový cukr
  • cukr dle chuti
  • jahody

máslo a mouka na vymazání a vysypání dortové formy

 

Z mouky, prášku do pečiva, vanilkového cukru, másla a cukru uděláme žmolenku. Máte-li robota, příprava se tím značně zjednoduší. Do žmolenky vmícháme 2 vejce a umícháme ve vláčné těsto. Cca čtvrtinu těsta oddělíme a dáme do mikrotenového sáčku do mrazáku.

Z tvarohu, žloutku, pudinku a cukru umícháme nádivku. Dortovou formu (vystačí na větší) vymažeme máslem a vysypeme moukou a na dno rozmačkáme těsto s okraji cca 1 cm. Na těsto vylijeme náplň. Jahody omyjeme, rozčtvrtíme a poskládáme na koláč. Z mrazáku vyndáme odložené těsto a na hrubém struhadle nastrouháme drobenku navrch koláče.

V troubě předehřáté na 180 st. C pečeme cca 30 minut.

jah-kolac

jah-kolac1