Jahodový koláč
Recept na tento koláč už mám řadu let, ale teprve dnes jsem ho vyzkoušela. Proč to trvalo tak dlouho?! Je to luxusní delikatesa 🙂
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 60 g cukru
- l vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
Náplň:
- 1 tvaroh
- 1 žloutek
- 1/2 vanilkového pudinku
- vanilkový cukr
- cukr dle chuti
- jahody
máslo a mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Z mouky, prášku do pečiva, vanilkového cukru, másla a cukru uděláme žmolenku. Máte-li robota, příprava se tím značně zjednoduší. Do žmolenky vmícháme 2 vejce a umícháme ve vláčné těsto. Cca čtvrtinu těsta oddělíme a dáme do mikrotenového sáčku do mrazáku.
Z tvarohu, žloutku, pudinku a cukru umícháme nádivku. Dortovou formu (vystačí na větší) vymažeme máslem a vysypeme moukou a na dno rozmačkáme těsto s okraji cca 1 cm. Na těsto vylijeme náplň. Jahody omyjeme, rozčtvrtíme a poskládáme na koláč. Z mrazáku vyndáme odložené těsto a na hrubém struhadle nastrouháme drobenku navrch koláče.
V troubě předehřáté na 180 st. C pečeme cca 30 minut.