Tento štrůdl jsme ochutnali před mnoha lety u přátel. Pamatuji se, že nás tenkrát úplně okouzlil. Po dlouhé době jsem si na něj vzpomněla a konečně se do něj pustila 🙂

  • 1 listové těsto (kupuji rozválené v Lidlu)
  • cca 400 g lososa
  • mísu mangoldových listů (u přátel byl se špenátem)
  • 1 cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 30 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • plnotučné mléko
  • citronová šťáva
  • olej
  • sůl
  • steakový pepř
  • černý sezam
  • vejce

Lososa osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Nejprve ze strany, která má kůži. Potom otočíme, komu vadí kůže, tak jí stáhne. Po opečení to jde dobře.

Mangold omyjeme, nakrájíme na kousíčky a orestujeme s nakrájenou cibulí a česnekem na trošce oleje. Osolíme.

Hladkou mouku nasucho opražíme, přidáme máslo a uděláme světlou jíšku. Rozředíme mlékem a svaříme do husté omáčky. Ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou.

Listové těsto na pečícím papíře rozvineme, navrstvíme doprostřed zchladlý mangold, na něj položíme lososa, kterého dle potřeby rozkrájíme na kousky a navrch polijeme bešamelem. Těsto zabalíme do štrůdlu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky.

Troubu vyhřejeme na 180 st. C a štrůdl upečeme dozlatova, cca 35 minut.

lososovystrudl1

 

lososovystrudl2