Šunková pěna
Vzpomněla jsem si na šunkovou pěnu, která mi jako dítěti moc chutnala. A tak se vzpomínka stala včerejší večeří 🙂
- 150 g kvalitní výrazné šunky
- 40 g změklého másla
- šlehačka dle potřeby
- sůl, pepř
Šunku rozkrájíme na malé kostičky a dáme do vysoké nádoby (v mém případě litrové odměrky). Přidáme máslo, trochu šlehačky a umixujeme ponorným mixérem. Šlehačku přiléváme dle požadované konzistence. Osolíme a opepříme dle chuti.
Och, Miriam, taky na tuhle chuť vzpomínám! Šunková pěna byla ta nejvíc nejlepší svačina, ať už ve školce nebo třeba v létě na táboře. Nedala se přestat jíst. Na čerstvém chlebu pohádka.
Zkoušela jsem ji dělat několikrát doma a všimla jsem si, že čím líp utřu samotné máslo (a zde bych nešla pod 150 g, protože šunkové pěny prostě nemůže být nikdy moc), tím je pak chutnější, nadýchanější, lepší. Takže usilovně třu v robotu nejdřív samotné máslo asi deset minut, až řádně zesvětlá a nabude, teprve pak přidávám šunku. Verze se šlehačkou mě ovšem nenapadla, budu muset taky vyzkoušet.
Tak díky za vzpomínku! Flo.
Děkuji za tip, Florentýno, určitě vyzkouším :). Kolik šunky na 150 g másla?
Je to zhruba 1:1, případně i víc šunky, napěněné máslo toho unese fakt hodně.
Díky za tip 🙂