Pečeně z dýně hokaidó
Když jsem kdysi pekla v troubě dýni hokaidó, přišel kamarád, nasál vůni a povídá: „Jéé, ty pečeš husu??“ Po zjištění, že je to dýně, protáhl obličej. Přinutila jsem ho kousek ochutnat a on překvapeně povídá: „No, vono to jako husa i chutná!“ 🙂
- dýně hokaidó nebo její část dle počtu strávníků
- olivový olej
- hrubě mletý pepř
- sojová omáčka Kikkoman (přelitá do rozprašovače)
- hrnek jasmínové rýže
- sůl
- čerstvá celerová nať, máte-li, je k tomu moc dobrá
Dýni omyjeme kartáčkem, rozpůlíme, vyndáme semínka a nakrájíme na plátky max 1,5 cm silné. Do pekáčku dáme trochu oleje, plátky dýně vyskládáme na dno, vydatně posprejujeme sojovou omáčkou a posypeme hrubě mletým pepřem. Do trouby rozpálené na 180 st. C vložíme pekáček a 20 minut zapékáme. Když je dýně zlatavá, přilijeme trošku teplé vody a ještě jednou poprášíme sojovkou a ještě asi 5 minut pečeme.
V mezičase si uvaříme jasmínovou rýži. Hrnek rýže propláchneme několikrát chladnou vodou, zalijeme jeden a půlnásobkem vody, osolíme a dáme vařit na rozptylovač plamene. Rýže je uvařená za cca 10 minut.