Retro chlebíčky
Jestlipak víte, že klasický obložený chlebíček je čistokrevný Čech? V roce 1916 vytvořil chlebíček v podobě, jak ho známe, lahůdkář Jan Paukert. Netrvalo dlouho a stal se hitem nejen prostých Čechů, ale i umělecké elity.
Co budeme potřebovat:
Na salát
- 2 brambory
- stejné množství (menší) mrkev + petržel + celer
- hrst mraženého hrášku
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 kyselé okurky
- 2 vrchovaté lžíce majolky
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- sůl, čerstvě mletý pepř
- příp. trocha citrónové šťávy
Na obložení chlebíčků
- 1/2 veky
- 7 plátků velmi tence nakrájené šunky
- 4 sladkokyselé baby okurčičky
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 2 plátky tvrdého sýru
- kousek červené kapie
- kousek zeleného salátu
- máslo
Postup:
Brambory i se slupkou uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, 10 minut od doby varu, a poté zchladíme. Uvařené brambory necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kořenovou zeleninu oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle a chvilku orestujeme na másle. Minutku povaříme mražený hrášek. Cibulku nakrájíme na drobné kousky a okurku nastrouháme. Vše smícháme v misce, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou a smetanou. Dle potřeby dochutíme citrónem a solí.
Uvařená vejce oloupeme a překrájíme napůl a ještě na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka, papriku na kostičky a plátky sýra na čtverečky.
Veku nakrájíme na plátky, pomažeme bramborovým salátem, ozdobíme půlkou plátku šunky, kouskem sýra, vejcem, paprikou, okurkou a lístečkem salátu.