Jestlipak víte, že klasický obložený chlebíček je čistokrevný Čech? V roce 1916 vytvořil chlebíček v podobě, jak ho známe, lahůdkář Jan Paukert. Netrvalo dlouho a stal se hitem nejen prostých Čechů, ale i umělecké elity.

Co budeme potřebovat:

Na salát

  • 2 brambory
  • stejné množství (menší) mrkev + petržel + celer
  • hrst mraženého hrášku
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 2 kyselé okurky
  • 2 vrchovaté lžíce majolky
  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • příp. trocha citrónové šťávy

Na obložení chlebíčků

  • 1/2 veky
  • 7 plátků velmi tence nakrájené šunky
  • 4 sladkokyselé baby okurčičky
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 plátky tvrdého sýru
  • kousek červené kapie
  • kousek zeleného salátu
  • máslo

Postup:

Brambory i se slupkou uvaříme doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, 10 minut od doby varu, a poté zchladíme. Uvařené brambory necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kořenovou zeleninu oškrábeme, nastrouháme na hrubém struhadle a chvilku orestujeme na másle. Minutku povaříme mražený hrášek. Cibulku nakrájíme na drobné kousky a okurku nastrouháme. Vše smícháme v misce, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou a smetanou. Dle potřeby dochutíme citrónem a solí.

Uvařená vejce oloupeme a překrájíme napůl a ještě na plátky. Okurky nakrájíme na kolečka, papriku na kostičky a plátky sýra na čtverečky.

Veku nakrájíme na plátky, pomažeme bramborovým salátem, ozdobíme půlkou plátku šunky, kouskem sýra, vejcem, paprikou, okurkou a lístečkem salátu.