Trhací rozmarýnový chlebík
Na chleba velikosti hranatého biskupského chlebíčku budeme potřebovat:
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 180 ml vlažného mléka
- 100 ml vlažné vody
- 25 g rozpuštěného másla
- 7 g soli
- 1 lžička cukru
- 1 sušené droždí
- 1 vejce
Náplň
- 30 g sýra parmazánového typu
- 3 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýny
- 1 dl olivového oleje
- sůl
Postup:
V mléce rozpustíme droždí s cukrem. Přidáme vodu, vejce, rozpuštěné máslo, přisypeme sůl, mouku a zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout.
Mezitím si nastrouháme sýr, nasekáme rozmarýnu, prolisujeme česnek, vše smícháme. Osolíme, přilijeme olej.
Nakynuté těsto rozválíme dlaněmi na váleček a rozkrájíme na 14 stejných plátků. Postupně odebíráme kousky, rozplácneme na placku a potřeme sýrovou náplní. Plátky na stole vrstvíme na sebe. Poslední plátek otočíme sýrem dolů k předposlednímu plátku.
Hranatou formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a komín z plátků do ní položíme tak, že plátky budou stát na své tenké straně hezky jeden za druhým. Takhle je ještě necháme čtvrt hodiny kynout.
Troubu rozpálíme na 180 st. C a chlebík v ní upečeme dozlatova, cca 25 minut.
Chleba necháme zchladnout a postupně odtrháváme plátky a podáváme k salátu, pomazánce nebo jakémukoliv jídlu, které se běžně podává s pečivem.