Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na chleba velikosti hranatého biskupského chlebíčku budeme potřebovat:

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 180 ml vlažného mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 25 g rozpuštěného másla
  • 7 g soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 sušené droždí
  • 1 vejce

Náplň

  • 30 g sýra parmazánového typu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýny
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl

Postup:

V mléce rozpustíme droždí s cukrem. Přidáme vodu, vejce, rozpuštěné máslo, přisypeme sůl, mouku a zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinku nakynout.

Mezitím si nastrouháme sýr, nasekáme rozmarýnu, prolisujeme česnek, vše smícháme. Osolíme, přilijeme olej.

Nakynuté těsto rozválíme dlaněmi na váleček a rozkrájíme na 14 stejných plátků. Postupně odebíráme kousky, rozplácneme na placku a potřeme sýrovou náplní. Plátky na stole vrstvíme na sebe. Poslední plátek otočíme sýrem dolů k předposlednímu plátku.

Hranatou formu na biskupský chlebíček vytřeme máslem a komín z plátků do ní položíme tak, že plátky budou stát na své tenké straně hezky jeden za druhým. Takhle je ještě necháme čtvrt hodiny kynout.

Troubu rozpálíme na 180 st. C a chlebík v ní upečeme dozlatova, cca 25 minut.

Chleba necháme zchladnout a postupně odtrháváme plátky a podáváme k salátu, pomazánce nebo jakémukoliv jídlu, které se běžně podává s pečivem.