Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 dl světlého piva
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rohlíky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička čerstvě namletého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje

Bramborový salát

  • 50 g mraženého hrášku
  • 5 středních brambor
  • 3 kyselé okurky
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 1 velká mrkev
  • 1 větší petržel
  • celer velikosti mrkve
  • 1 majolka
  • lžíce přepuštěného másla ghí nebo běžného másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • příp. citrónová šťáva

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na trošce oleje. Rohlíky natrháme na malé kousky, dáme do misky a zalijeme troškou piva. Do jiné mísy vyklopíme mleté maso, přidáme cibuli, lisovaný česnek, nasáklé a vymačkané rohlíky, vejce, zázvor, majoránku, sůl, hořčici a důkladně, nejlépe v robotu, zaděláme. Do pekáčku dáme pečící papír tak, aby udělal vaničku. Potřeme trošku olejem, vyklopíme na něj masovou směs (je poměrně vláčná) a rukama namočenýma ve vodě vytvarujeme sekanou. Podlijeme pivem a dáme péct do trouby na 190 st. C na 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 st. C a dopečeme ještě cca 35-40 minut dozlatova.

Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nakrájíme nožem na kostičky. Osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Minutu před koncem přidáme do pánve i hrášek. Orestovanou zeleninu přidáme k bramborám, přidáme i nakrájenou šalotku, cibulku a okurku. Promícháme. Přidáme majolku a zlehka promícháme, aby se brambory i zelenina majolkou obalily.