Sekaná s bramborovým salátem
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 dl světlého piva
- 3 stroužky česneku
- 2 rohlíky
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička čerstvě namletého zázvoru
- 1 lžička soli
- 1 vrchovatá lžička majoránky
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
Bramborový salát
- 50 g mraženého hrášku
- 5 středních brambor
- 3 kyselé okurky
- 2 lahůdkové cibulky
- 1 velká mrkev
- 1 větší petržel
- celer velikosti mrkve
- 1 majolka
- lžíce přepuštěného másla ghí nebo běžného másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- příp. citrónová šťáva
Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a zesklovatíme na trošce oleje. Rohlíky natrháme na malé kousky, dáme do misky a zalijeme troškou piva. Do jiné mísy vyklopíme mleté maso, přidáme cibuli, lisovaný česnek, nasáklé a vymačkané rohlíky, vejce, zázvor, majoránku, sůl, hořčici a důkladně, nejlépe v robotu, zaděláme. Do pekáčku dáme pečící papír tak, aby udělal vaničku. Potřeme trošku olejem, vyklopíme na něj masovou směs (je poměrně vláčná) a rukama namočenýma ve vodě vytvarujeme sekanou. Podlijeme pivem a dáme péct do trouby na 190 st. C na 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 st. C a dopečeme ještě cca 35-40 minut dozlatova.
Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nakrájíme nožem na kostičky. Osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Minutu před koncem přidáme do pánve i hrášek. Orestovanou zeleninu přidáme k bramborám, přidáme i nakrájenou šalotku, cibulku a okurku. Promícháme. Přidáme majolku a zlehka promícháme, aby se brambory i zelenina majolkou obalily.