Přiznávám, je to trochu práce, ale pokud si jednou za čas fazole uvaříte s celého pytlíku do mrazáku a rozdělíte do sáčků na porce, čas vám to ušetří. Pak jen necháte rozmrazit a mixujete a mixujete a dochucujete a dochucujete. Výsledek vás možná mile překvapí.

  • 600 g vařených fazolí Pinto
  • 2 vařená vejce
  • 3 kyselé okurky
  • 1 větší cibule
  • 3 větší stroužky česneku
  • 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí
  • 6 hřebíčků a 5 kuliček nového koření rozemlít nebo rozdrtit
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • 0,5 kelímku Mascarpone
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 3 lžíce láku z okurek
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • pepř, sůl
  • hrst čerstvých bylinek – oregano, šalvěj, petržel

Fazole den předem namočíme, uvaříme do měkka, slijeme vodu a dáme do vyšší misky. Přidáme uvařená vejce, nakrájené okurky, cibuli, drcený česnek, mleté koření a posekané bylinky. Přidáme i další ingredience a umixujeme pomocí ponorného mixéru. Podáváme s chlebem.