Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Na 3 porce budeme potřebovat:
Na polévku
- 1 mrkev
- kus celeru velikosti mrkve
- košťál od brokolice
- kus pórku
- zeleninový vývar nebo 2 kostky zeleninového bio bujónu
- máslo
Na knedlíčky
- 2 droždí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- jemné vločky
- pepř
- muškátový květ
- majoránka
- sypké polévkové koření
Zavářka
- písmenka nebo tenké nudličky
Postup:
Mrkev, celer i košťál z brokolice oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo a nakrájenou zeleninu na něm orestujeme. Přilijeme 1,2 l vroucí vody, přidáme pokrájený pórek a bujóny a povaříme asi 6 minut.
Mezitím si v malém kastrůlku rozpustíme máslo, zpěníme prolisovaný česnek, koření a přidáme rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a hned stáhneme z plotny. Přidáme vločky v množství dle potřeby, aby nám vzniklo husté těstíčko, a taky vejce. Lžící zpracujeme. Malou lžičkou pak odebíráme kousky a koulíme malé kuličky (cca 30 ks). Nasypeme do polévky a vaříme asi 2 minuty, dokud nevyplavou.
Zvlášť uvaříme v osolené vodě dle návodu písmenka a ty vkládáme až do talíře.