Na 3 porce budeme potřebovat:

Na polévku

  • 1 mrkev
  • kus celeru velikosti mrkve
  • košťál od brokolice
  • kus pórku
  • zeleninový vývar nebo 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • máslo

Na knedlíčky

  • 2 droždí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • jemné vločky
  • pepř
  • muškátový květ
  • majoránka
  • sypké polévkové koření

Zavářka

  • písmenka nebo tenké nudličky

Postup:

Mrkev, celer i košťál z brokolice oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo a nakrájenou zeleninu na něm orestujeme. Přilijeme 1,2 l vroucí vody, přidáme pokrájený pórek a bujóny a povaříme asi 6 minut.

Mezitím si v malém kastrůlku rozpustíme máslo, zpěníme prolisovaný česnek, koření a přidáme rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a hned stáhneme z plotny. Přidáme vločky v množství dle potřeby, aby nám vzniklo husté těstíčko, a taky vejce. Lžící zpracujeme. Malou lžičkou pak odebíráme kousky a koulíme malé kuličky (cca 30 ks). Nasypeme do polévky a vaříme asi 2 minuty, dokud nevyplavou.

Zvlášť uvaříme v osolené vodě dle návodu písmenka a ty vkládáme až do talíře.