Vám, kdo máte rádi rakouské pohostinství, možná přijde k chuti polévka s tyrolským knedlíčkem. Je v tom ale malý vtip. Do knedlíčků jsem použila sedlčanský Troubelín 😀

Na 4 porce budeme potřebovat:

Na polévku

  • 200 g vepřového masa (posloužila libová krkovice)
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • kousek celeru (velikosti 2 mrkví)
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • lžíce másla

Na knedlíčky, resp. placičky – 8 kousků

  • 100 g bílého pečiva (použila jsem bagetku z minulého dne)
  • 150 g Troubelína (1 a půl ks)
  • 60 g mléka
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • hrubá mouka dle potřeby
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • pažitka
  • olej

Postup:

Maso opláchneme, vložíme do studené vody, přidáme nové koření a pepř, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák vařit na velmi malý plamen na cca 2 hodiny. Po dvou hodinách přidáme celou cibuli, jednu celou mrkev a půlku připraveného celeru. Přikryjeme a zlehka vaříme další třičtvrtě hodinu. Zbylou mrkev a celer nakrájíme na kousky a orestujeme na kousku másla. Uvařenou polévku přecedíme přes husté síto k orestované zelenině. Do polévky nakrájíme také maso a ještě 5 minut povaříme.

Mezitím, co se nám polévka vaří, nakrájíme si na kostičky pečivo a odložíme do misky. Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibulku a přendáme k houstičkám. Troubelín nakrájíme na maličké kostičky a přidáme také do mísy. Přisypeme část pažitky. Mléko rozšleháme vidličkou s vejcem, solí a pepřem a také přilijeme k pečivu. Důkladně promícháme vařečkou a necháme chvíli odstát. Poté zpracujeme těsto ještě rukou. Pokud bude řídké, přidáme trošku hrubé mouky. Jen tolik, aby se daly ukoulet v dlaních koule. Ty pak rozplácneme na silnější placičky (tvar karbanátku) a lehounce obalíme v hrubé mouce. Na pánvi rozpálíme olej a placičky na něm usmažíme z obou stran.

Do talíře vložíme 1-2 placičky a přelijeme polévkou. Posypeme zbytkem pažitky.

Pokud jste dočetli až sem a přišlo vám to krátké, přidávám bonus – příběh k této polévce 🙂

Dostala jsem zásilku sedlčanského pokladu, abych připravila nějakou dobrotu a podělila se o recept s vámi, mými čtenáři. Nápadů přišlo hned několik. Původně jsem měla v úmyslu udělat sýrovou žemlovku, ale tu jsem nakonec zavrhla po testování mouky, protože naše břicha byla nacpaná k prasknutí po té várce makových buchet, které z toho vzešly 🙂 . Druhý nápad – bramborové karbanátky s Troubelínem, slaninkou a sušenými rajčaty jsem sice zrealizovala a chuť byla famózní, ale ten vzhled! To si snad ani nepřejte vidět 😀 . A protože při každém otevření lednice o sobě Troubelíni dávaly silně vědět, vzpomněla jsem si na jednu tyrolskou specialitu, kterou jsme předloni v létě ochutnali na jedné horské chajdě v Rakousku. Takže ochutnejte, stojí to za to.