Vepřová polévka s tyrolským knedlíčkem
Vám, kdo máte rádi rakouské pohostinství, možná přijde k chuti polévka s tyrolským knedlíčkem. Je v tom ale malý vtip. Do knedlíčků jsem použila sedlčanský Troubelín 😀
Na 4 porce budeme potřebovat:
Na polévku
- 200 g vepřového masa (posloužila libová krkovice)
- 2 mrkve
- 1 cibule
- kousek celeru (velikosti 2 mrkví)
- 2 zeleninové bio bujony
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- lžíce másla
Na knedlíčky, resp. placičky – 8 kousků
- 100 g bílého pečiva (použila jsem bagetku z minulého dne)
- 150 g Troubelína (1 a půl ks)
- 60 g mléka
- 1 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- hrubá mouka dle potřeby
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- pažitka
- olej
Postup:
Maso opláchneme, vložíme do studené vody, přidáme nové koření a pepř, přikryjeme pokličkou a dáme na sporák vařit na velmi malý plamen na cca 2 hodiny. Po dvou hodinách přidáme celou cibuli, jednu celou mrkev a půlku připraveného celeru. Přikryjeme a zlehka vaříme další třičtvrtě hodinu. Zbylou mrkev a celer nakrájíme na kousky a orestujeme na kousku másla. Uvařenou polévku přecedíme přes husté síto k orestované zelenině. Do polévky nakrájíme také maso a ještě 5 minut povaříme.
Mezitím, co se nám polévka vaří, nakrájíme si na kostičky pečivo a odložíme do misky. Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibulku a přendáme k houstičkám. Troubelín nakrájíme na maličké kostičky a přidáme také do mísy. Přisypeme část pažitky. Mléko rozšleháme vidličkou s vejcem, solí a pepřem a také přilijeme k pečivu. Důkladně promícháme vařečkou a necháme chvíli odstát. Poté zpracujeme těsto ještě rukou. Pokud bude řídké, přidáme trošku hrubé mouky. Jen tolik, aby se daly ukoulet v dlaních koule. Ty pak rozplácneme na silnější placičky (tvar karbanátku) a lehounce obalíme v hrubé mouce. Na pánvi rozpálíme olej a placičky na něm usmažíme z obou stran.
Do talíře vložíme 1-2 placičky a přelijeme polévkou. Posypeme zbytkem pažitky.
Pokud jste dočetli až sem a přišlo vám to krátké, přidávám bonus – příběh k této polévce 🙂
Dostala jsem zásilku sedlčanského pokladu, abych připravila nějakou dobrotu a podělila se o recept s vámi, mými čtenáři. Nápadů přišlo hned několik. Původně jsem měla v úmyslu udělat sýrovou žemlovku, ale tu jsem nakonec zavrhla po testování mouky, protože naše břicha byla nacpaná k prasknutí po té várce makových buchet, které z toho vzešly 🙂 . Druhý nápad – bramborové karbanátky s Troubelínem, slaninkou a sušenými rajčaty jsem sice zrealizovala a chuť byla famózní, ale ten vzhled! To si snad ani nepřejte vidět 😀 . A protože při každém otevření lednice o sobě Troubelíni dávaly silně vědět, vzpomněla jsem si na jednu tyrolskou specialitu, kterou jsme předloni v létě ochutnali na jedné horské chajdě v Rakousku. Takže ochutnejte, stojí to za to.