Tak tady jsou slíbené makové buchty, které vzešly z testování mouky Babiččina volba 🙂

Na 8 ks poctivých buchet budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto (pro vás, kteří neví, o co jde – zde se můžete podívat na test)
  • 125 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 4 g sušeného droždí
  • 3 kapky vanilkové esence
  • 1 žloutek
  • poctivá špetka soli (kynuté těsto má rádo trošku víc soli)

Maková nádivka

  • 200 ml mléka
  • 80 g mletého máku
  • 5 g třtinového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce rybízové marmelády (příp. jiné výrazné)
  • 1 vrchovatá lžička vanilkového cukru
  • 1/3 lžičky skořice
  • špetka soli

Postup:

Nejdřív si připravíme těsto. Super je vzít si na pomoc kuchyňského robota. Pokud nevládne v naší domácnosti, zaděláme těsto hezky ručně. Takže jak na to? Rozehřejeme si máslo. Odměříme vlažné mléko a nasypeme do něho sušené droždí se špetkou cukru. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutek, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.

Mezitím nameleme mák, svaříme ho s mlékem, cukrem, solí a skořicí. Když zhoustne, přidáme rum a marmeládu. Promícháme a necháme zchladnout.

Z vykynutého těsta uválíme váleček a rozdělíme na 8 kousků. Každý kousek poválíme v dlaních na kuličku a zploštíme na stole na placku. Naplníme lžící máku a zabalíme. Přitisknuté okraje pořádně zmáčkneme a zakroutíme. Vložíme do zapékací misky, do které jsme nalili trošku oleje a rozpuštěného másla. Buchty naskládáme vedle sebe tak, že je obalíme v oleji a másle, aby se nám k sobě nepřilepily.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 30 minut.