Makové buchty
Tak tady jsou slíbené makové buchty, které vzešly z testování mouky Babiččina volba 🙂
Na 8 ks poctivých buchet budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto (pro vás, kteří neví, o co jde – zde se můžete podívat na test)
- 125 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 4 g sušeného droždí
- 3 kapky vanilkové esence
- 1 žloutek
- poctivá špetka soli (kynuté těsto má rádo trošku víc soli)
Maková nádivka
- 200 ml mléka
- 80 g mletého máku
- 5 g třtinového cukru
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce rybízové marmelády (příp. jiné výrazné)
- 1 vrchovatá lžička vanilkového cukru
- 1/3 lžičky skořice
- špetka soli
Postup:
Nejdřív si připravíme těsto. Super je vzít si na pomoc kuchyňského robota. Pokud nevládne v naší domácnosti, zaděláme těsto hezky ručně. Takže jak na to? Rozehřejeme si máslo. Odměříme vlažné mléko a nasypeme do něho sušené droždí se špetkou cukru. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutek, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Mezitím nameleme mák, svaříme ho s mlékem, cukrem, solí a skořicí. Když zhoustne, přidáme rum a marmeládu. Promícháme a necháme zchladnout.
Z vykynutého těsta uválíme váleček a rozdělíme na 8 kousků. Každý kousek poválíme v dlaních na kuličku a zploštíme na stole na placku. Naplníme lžící máku a zabalíme. Přitisknuté okraje pořádně zmáčkneme a zakroutíme. Vložíme do zapékací misky, do které jsme nalili trošku oleje a rozpuštěného másla. Buchty naskládáme vedle sebe tak, že je obalíme v oleji a másle, aby se nám k sobě nepřilepily.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 30 minut.