Barevný salát z pečené zeleniny
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 250 g cherry rajčat
- 3 větší brambory
- 3 větvičky tymiánu
- 2 větší mrkve
- 1 velký fenykl
- 1 velká červená cibule
- 1 větší červená řepa
- sůl
- provensálské koření
- olivový olej
Zálivka
- 1/2 dl olivového oleje
- 2 lžíce růžového balzamikového krému
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 malá lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- šťáva z půlky limety
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Na vyšší plech do trouby nalijeme olivový olej. Oloupeme brambory a nakrájíme je na osminky, oškrábeme mrkev, nakrájíme jí na větší kousky. Řepu oloupeme, překrojíme napůl a půlky na cca půl centimetrové plátky. Fenykl rozkrojíme napůl a pak na proužky. Cibuli zrovna tak. Zasypeme opláchnutými rajčátky. Osolíme, posypeme bylinkami a přidáme odraný tymián. Zeleninu promícháme, aby se celá obalila olejem. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 30 minut. Po této době alobal odstraníme a pečeme ještě asi 10 minut.
Mezitím si připravíme zálivku. Do sklenky dáme olej, balzamiko, sirup, hořčici, lisovaný česnek, limetovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou vyšleháme. Upečený salát rozdělíme na talíře a polijeme zálivkou. Ozdobíme stonkami fenyklu.