Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 250 g cherry rajčat
  • 3 větší brambory
  • 3 větvičky tymiánu
  • 2 větší mrkve
  • 1 velký fenykl
  • 1 velká červená cibule
  • 1 větší červená řepa
  • sůl
  • provensálské koření
  • olivový olej

Zálivka

  • 1/2 dl olivového oleje
  • 2 lžíce růžového balzamikového krému
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 malá lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z půlky limety
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Postup:

Na vyšší plech do trouby nalijeme olivový olej. Oloupeme brambory a nakrájíme je na osminky, oškrábeme mrkev, nakrájíme jí na větší kousky. Řepu oloupeme, překrojíme napůl a půlky na cca půl centimetrové plátky. Fenykl rozkrojíme napůl a pak na proužky. Cibuli zrovna tak. Zasypeme opláchnutými rajčátky. Osolíme, posypeme bylinkami a přidáme odraný tymián. Zeleninu promícháme, aby se celá obalila olejem. Přikryjeme alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na cca 30 minut. Po této době alobal odstraníme a pečeme ještě asi 10 minut.

Mezitím si připravíme zálivku. Do sklenky dáme olej, balzamiko, sirup, hořčici, lisovaný česnek, limetovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou vyšleháme. Upečený salát rozdělíme na talíře a polijeme zálivkou. Ozdobíme stonkami fenyklu.