Pro 2 osoby budeme potřebovat:

  • 250 g vepřového masa (kýta, plec, pečeně…)
  • 150 ml kokosového mléka
  • celý košťál z brokolice, který zbyde po odkrojení růžiček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • chilli koření dle chuti
  • sůl
  • 160 g jasmínové rýže

Postup:

Vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nakrájíme na kostičky, stejně jako česnek. Košťál brokolice omyjeme, úplně spodní část odřízneme a tlustou nohu oloupeme. Potom ho celý nakrájíme na kostičky.

Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm dorůžova cibuli. Přidáme česnek a kousky masa a za častého míchání opékáme. Když se vypaří všechna šťáva, zasypeme kořením a podlijeme mírně vodou. Promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme podusit. Maso musíme často kontrolovat, aby se nám nepřipálilo. Postup s vodou opakujeme, dokud maso nezměkne. Až bude měkké, přisypeme brokolici, zalijeme kokosovým mlékem, osolíme a ještě asi 5 minut podusíme.

Rýži několikrát propláchneme chladnou vodou. Doplníme jí 1 a půl násobkem vody, osolíme, přiklopíme a uvaříme jí na mírném ohni doměkka. Trvá to cca 10-12 minut.