Špenátový krém s uzeným lososem
Název špenát údajně pochází z perského slova „esfenaj“, takže je velmi pravděpodobné, že první kolébka špenátu stála v Persii 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 brambory
- vanička čerstvého špenátu
- 30 g jemně strouháného sýru parmazánového typu
- 1/2 balení mražených špenátových listů
- 2 zeleninové bio bujony
- 2 velké stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 dl šlehačky
- přepuštěné máslo ghí nebo normální máslo
- 40 g uzeného lososa
- 1 plátek toustového chleba
Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm posekanou cibuli s 1 stroužkem česneku. Přidáme oloupané a pokrájené brambory. Přihodíme bujonové kostky a vaříme asi 10 minut. Přidáme mražený špenát a vaříme dalších 5 minut. Přidáme opraný čerstvý špenát, sýr, prolisovaný česnek a šlehačku a povaříme již jen minutu. Rozmixujeme ponorným mixérem.
Toustový chléb opečeme na troše oleje a rozkrojíme na 4 díly. Na každý talíř položíme dílek chleba a na něj stočíme kousek uzeného lososa.