Název špenát údajně pochází z perského slova „esfenaj“, takže je velmi pravděpodobné, že první kolébka špenátu stála v Persii 🙂

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 4 brambory
  • vanička čerstvého špenátu
  • 30 g jemně strouháného sýru parmazánového typu
  • 1/2 balení mražených špenátových listů
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 dl šlehačky
  • přepuštěné máslo ghí nebo normální máslo
  • 40 g uzeného lososa
  • 1 plátek toustového chleba

Postup:

V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm posekanou cibuli s 1 stroužkem česneku. Přidáme oloupané a pokrájené brambory. Přihodíme bujonové kostky a vaříme asi 10 minut. Přidáme mražený špenát a vaříme dalších 5 minut. Přidáme opraný čerstvý špenát, sýr, prolisovaný česnek a šlehačku a povaříme již jen minutu. Rozmixujeme ponorným mixérem.

Toustový chléb opečeme na troše oleje a rozkrojíme na 4 díly. Na každý talíř položíme dílek chleba a na něj stočíme kousek uzeného lososa.