Krůtí roláda s kešu ořechy a hráškovým pyré
Pokud jste někdy do jídla použili mascarpone, pochopíte, proč se jmenuje tak, jak se jmenuje. Slovo mascarpone je prý odvozené ze španělského „más que bueno“, což v překladu zamená „víc než dobré“ 🙂
Pro 5 osob budeme potřebovat:
Krůtí roláda
- 1 kg krůtího prsa nařezaného na roládu (požádejte v řeznictví)
- 80 g slaniny
- 70 g kešu oříšků natural
- 8 šalvějových lístků
- 5 půlek sušených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 téměř celé mascarpone
- 1 lžička hladké mouky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
Hráškové pyré
- 400 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce másla nebo ghí (přepuštěné máslo)
- 1 vrchovatá lžíce jemně strouhaného sýru parmazánového typu
- sůl
Postup:
Maso rozříznuté na roládu (v ideálním případě obdélník) rozložíme na stůl na fresh fólii. Přikryjeme mikrotenem a paličkou trochu naklepeme. Lehounce osolíme. Napříč plátu masa rozložíme plátky slaniny. Na malé pánvičce rozehřejeme trochu oleje a orestujeme na něm na plátky nakrájený česnek, posekanou šalvěj a posekané kešu. V misce rozmícháme mascarpone s pokrájenými rajčaty, přidáme orestovaný česnek se šalvějí a kešu ořechy, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Náplň rozvrstvíme podélně doprostřed rolády a roládu zavineme.
Zadní delší stranu přehneme směrem k sobě a tu bližší přehrneme ještě přes tu zadní. Pomocí bílého provázku nebo bílé nitě roládu pevně svážeme. I po stranách, aby nám nevytékala náplň. Zvrchu ještě lehce osolíme.
Vložíme do pekáčku na trochu oleje a he všech stran zprudka opečeme. Obložíme nahrubo nakrájenou cibuli, přiklopíme pokličkou nebo alobalem a pečeme cca 50 minut při 190 st. C. Během té doby radši zkontrolujeme, jestli se nepřipaluje. Kdyžtak podlijeme troškou horké vody.
Potom roládu odklopíme, případně podlijeme trochou horké vody a při 200 st. C opečeme dozlatova z obou stran. Když se vydusí šťáva, přilijeme asi deci vody s rozmíchanou moukou a necháme ještě tak 10 minut péct. Štávu případně přisolíme a doředíme. Dozlatova upečenou roládu přikryjeme opět alobalem a mimo troubu necháme 10 minut odležet. Pak ostraníme provázek a ostrým nožem nařežeme na plátky.
Připravíme si hráškové pyré. Na másle orestujeme prolisovaný česnek dorůžova. Přisypeme hrášek, osolíme a promícháme. Dusíme pod pokličkou přibližně 5 minut. Dle potřeby přidáme 2 lžíce vody. Potom přisypeme strouhaný sýr a rozmixujeme s hráškem ponorným mixérem.