Mrkvové rohlíčky s mákem
I když by se mohlo zdát, že mrkev je typicky středoevropská záležitost, její původ je mnohem exotičtější. Jako první ji ze země vydloubli pravděpodobně Afghánci a měla černou barvu. Oranžovou z ní vyšlechtili, jak jinak, než Nizozemci, a to až v 17. století 😀
Na 64 rohlíčků budeme potřebovat:
Těsto
- 500g polohrubé mouky
- 250g najemno nakrájené mrkve
- 200g másla
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
Maková náplň
- 250g mletého máku
- 250 ml horké vody
- 2 lžíce medu
- 1 nastrouhané jablko
- skořice
- špetka soli
Postup:
Připravíme si makovou náplň. Do umletého máku zamícháme jemně nastrouhané jablko. Vlijeme horkou vodou a med. Ochutíme skořicí a špetkou soli.
Připravíme si těsto. Smícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, přidáme změklé máslo a vejce. Spojíme ingredience dohromady a přidáme jemně nastrouhanou mrkev. Vypracujeme těsto, se kterým můžeme hned pracovat.
Těsto překrájíme na 4 díly. Každý díl postupně rozválíme do kruhu. Rádlem rozdělíme kruh nejprve na čtvrtiny a každou čtvrtinu opět na čtyři trojúhelníkové výseky. Na horní část každého výseku klademe lžičkou makovou náplň. Zamotáme směrem ke středu kruhu. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů 20 minut.