Špenátový krém
Někoho by mohla odradit sytě zelená barva, ale věřte, že tato polévka je výtečná.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 čerstvý špenát (příp. mražený)
- 2 brambory
- 1/2 smetany
- 1 cibule
- 2 kostky zeleninového bio bujonu
- 3 lžíce strouhaného sýru parmezánového typu
- 2 stroužky česneku
- máslo
- pepř
- 1,3 l vody
Postup:
V kastrolu na másle zpěníme posekanou cibulku, česnek, přidáme pokrájené brambory, chvíli restujeme a zalijeme vodou. Do polévky rozdrobíme bujonové kostky. Když brambory lehce změknou, vložíme špenát, necháme rozvařit a ponorným mixérem umixujeme na hladký krém. Vlijeme smetanu, vsypeme nastrouhaný parmezán, opepříme a ještě jednou promixujeme. Už jen chvilku povaříme, případně dochutíme a na talířích ozdobíme několika hoblinami parmezánu.