Lilkový tataráček s toustíky
Na 2-3 porce budeme potřebovat:
- 1 větší lilek
- 3 rajčata
- 3 půlky sušených rajčat naložených v oleji
- 1 stroužek česneku
- kousek chilli papričky
- hrst sekané pažitky
- olivový olej
- špetka soli
- lžíce citrónové šťávy
- 2 lahůdkové cibulky
- čerstvě mletý pepř
- řeřicha na ozdobu
- toustový chléb
Postup:
Lilek překrojíme podélně na půlku, dužinu podélně nařízneme několikrát nožem, lehce posolíme a necháme na tácu vypotit asi půl hodiny. Poté osušíme ubrouskem, položíme na pekáč a v troubě 30 min pečeme při 180 st. Půlky lilku po upečení otočíme, protože z nich může vytéct ještě nějaká tekutina. Mezitím rozkrojíme rajčata a vyndáme semínka. Nakrájíme je na kostičky, stejně jako cibulku. Upečený a zchladlý lilek částečně oloupeme, část měkké slupky ponecháme a celé nakrájíme na drobné kousky. Smícháme s pokrájenými čerstvými i sušenými rajčaty, posekanou pažitkou, cibulkou, prolisovaným česnekem a chilli papričkou. Zakápneme olivovým olejem a zakapeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme a vidličkou ještě trošku rozetřeme. Necháme proležet a podáváme s opečeným toustíkem.