Na 2-3 porce budeme potřebovat:

  • 1 větší lilek
  • 3 rajčata
  • 3 půlky sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • kousek chilli papričky
  • hrst sekané pažitky
  • olivový olej
  • špetka soli
  • lžíce citrónové šťávy
  • 2 lahůdkové cibulky
  • čerstvě mletý pepř
  • řeřicha na ozdobu
  • toustový chléb

Postup:

Lilek překrojíme podélně na půlku, dužinu podélně nařízneme několikrát nožem, lehce posolíme a necháme na tácu vypotit asi půl hodiny. Poté osušíme ubrouskem, položíme na pekáč a v troubě 30 min pečeme při 180 st. Půlky lilku po upečení otočíme, protože z nich může vytéct ještě nějaká tekutina. Mezitím rozkrojíme rajčata a vyndáme semínka. Nakrájíme je na kostičky, stejně jako cibulku. Upečený a zchladlý lilek částečně oloupeme, část měkké slupky ponecháme a celé nakrájíme na drobné kousky. Smícháme s pokrájenými čerstvými i sušenými rajčaty, posekanou pažitkou, cibulkou, prolisovaným česnekem a chilli papričkou. Zakápneme olivovým olejem a zakapeme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme a vidličkou ještě trošku rozetřeme. Necháme proležet a podáváme s opečeným toustíkem.