Kurkuma a šalvěj mají tolik pozitivních účinků, že by se mi na stránku nevešly. Věděli jste ale, že pořádná dávka šalvěje může působit omamně? Takže jestli chcete prožít stav opojení, šoupněte si do polévky šalvěje celou mísu.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 120 g loupané červené čočky
  • 3 řapíky celeru
  • 1 střední brambor
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml šlehačky
  • 1 lžíce kurkumy
  • 10 lístků šalvěje
  • 2 bio zeleninové bujony
  • 1,3 l vody
  • olej
  • dýňový olej na ozdobu (máte-li to tak rádi :))

Postup:

Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli s česnekem. Čočku na cedníku propláchneme vodou a vyklopíme na cibulový základ. Přidáme kurkumu, na kostičky nakrájený brambor a na kousky nakrájený celer. Chvilku ještě restujeme. Zalijeme přibližně 1,3 dl vody, přidáme Würzl a vaříme asi 15 minut. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přisypeme pokrájenou šalvěj, zjemníme šlehačkou a ještě minutku povaříme.