Tak si představte, že kadeřávkem nacpával své vojáky už císař Nero, aby byli chrabří a ve formě. V současné době je zase hitem hollywoodských hvězd, které věří, že se s ním projí ke kráse.

A nám tento zelený poklad přezimoval na záhonku a začal po zimě rašit novými svěžími listy.  Kadeřávek prý obsahuje víc železa než steak. Rozhodla jsem se neponechat nic náhodě a přidala k němu ještě libové hovězí maso. Takže jsme povečeřeli karbanátky přímo nabušené železem.

 

Karbanátky:

  • miska kadeřávku (špenátu, mangoldu…)
  • 300 g hovězího masa (použila jsem kostky na guláš)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 1 rohlík
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, majoránka
  • strouhanka na obalení
  • olej

Dip:

  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vrchovatá lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 1 lahůdková cibulka
  • 1 sladkokyselá okurka

Salát:

  • 1/2 sáčku polníčku
  • 8 ředkviček
  • šťáva z půl citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • sůl

Kadeřávek opereme a blanšírujeme asi 3 minuty v osolené vroucí vodě. Vodu slijeme a kadeřávek necháme na cedníku vykapat. Na mlýnku na maso pomeleme kousky hovězího masa, stroužky česneku, na čtvrtky nakrájenou cibuli, vyždímaný kadeřávek a nakonec ještě suchý rohlík. K pomleté směsi přidáme vejce, vločky, sůl a koření a utvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Smažíme na grilovací pánvi na troše oleje. Z tohoto množství bylo 15 ks.

Do mističky dáme zakysanku, hořčici, cukr a sůl, promícháme a přidáme na drobné kousky nakrájenou cibulku a okurku.

Polníček propláchneme, přidáme omyté a nakrájené ředkvičky a před podáváním zalijeme zálivkou z citronové šťávy, oleje, cukru a soli.