Karbanátky z kadeřávku s hovězím masem a smetanový dip
Tak si představte, že kadeřávkem nacpával své vojáky už císař Nero, aby byli chrabří a ve formě. V současné době je zase hitem hollywoodských hvězd, které věří, že se s ním projí ke kráse.
A nám tento zelený poklad přezimoval na záhonku a začal po zimě rašit novými svěžími listy. Kadeřávek prý obsahuje víc železa než steak. Rozhodla jsem se neponechat nic náhodě a přidala k němu ještě libové hovězí maso. Takže jsme povečeřeli karbanátky přímo nabušené železem.
Karbanátky:
- miska kadeřávku (špenátu, mangoldu…)
- 300 g hovězího masa (použila jsem kostky na guláš)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 80 g jemných ovesných vloček
- 1 rohlík
- 1 vejce
- sůl, pepř, majoránka
- strouhanka na obalení
- olej
Dip:
- 200 g zakysané smetany
- 1 vrchovatá lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička cukru
- sůl
- 1 lahůdková cibulka
- 1 sladkokyselá okurka
Salát:
- 1/2 sáčku polníčku
- 8 ředkviček
- šťáva z půl citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- sůl
Kadeřávek opereme a blanšírujeme asi 3 minuty v osolené vroucí vodě. Vodu slijeme a kadeřávek necháme na cedníku vykapat. Na mlýnku na maso pomeleme kousky hovězího masa, stroužky česneku, na čtvrtky nakrájenou cibuli, vyždímaný kadeřávek a nakonec ještě suchý rohlík. K pomleté směsi přidáme vejce, vločky, sůl a koření a utvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Smažíme na grilovací pánvi na troše oleje. Z tohoto množství bylo 15 ks.
Do mističky dáme zakysanku, hořčici, cukr a sůl, promícháme a přidáme na drobné kousky nakrájenou cibulku a okurku.
Polníček propláchneme, přidáme omyté a nakrájené ředkvičky a před podáváním zalijeme zálivkou z citronové šťávy, oleje, cukru a soli.