Letní okurková polévka
Na 3 porce budeme potřebovat:
Na polévku
- 500 ml bílého jogurtu
- 2 salátové okurky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na ozdobení a dochucení
- 4 stroužky česneku
- kousek zelené a kousek červené chilli papričky
- hrst bazalky
- olivový olej
Postup:
Okurky oloupeme (můžeme si škrabkou odkrojit pásky okurky na ozdobení), rozčtvrtíme a odstraníme semínka. Zbytek nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhanou okurku dáme do mixéru, přilijeme jogurt, osolíme, opepříme, ochutíme citrónovou šťávou a medem a rozmixujeme.
Na pánvičku nalijeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm dorůžova na plátky pokrájený česnek. Česnek vylovíme a do pánve dáme na kroužky nakrájené chilli papričky. Orestované také vyndáme, přilijeme trošičku oleje a orestujeme na něm dokřupava na kousky pokrájenou bazalku.
Polévku vychladíme, rozdělíme na porce, posypeme orestovaným česnekem, papričkami a bazalkou a ozdobíme plátkem okurky.