Letní okurková polévka
5 (100%) 1 hlas(ů)

Na 3 porce budeme potřebovat:

Na polévku

  • 500 ml bílého jogurtu
  • 2 salátové okurky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na ozdobení a dochucení

  • 4 stroužky česneku
  • kousek zelené a kousek červené chilli papričky
  • hrst bazalky
  • olivový olej

Postup:

Okurky oloupeme (můžeme si škrabkou odkrojit pásky okurky na ozdobení), rozčtvrtíme a odstraníme semínka. Zbytek nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhanou okurku dáme do mixéru, přilijeme jogurt, osolíme, opepříme, ochutíme citrónovou šťávou a medem a rozmixujeme.

Na pánvičku nalijeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm dorůžova na plátky pokrájený česnek. Česnek vylovíme a do pánve dáme na kroužky nakrájené chilli papričky. Orestované také vyndáme, přilijeme trošičku oleje a orestujeme na něm dokřupava na kousky pokrájenou bazalku.

Polévku vychladíme, rozdělíme na porce, posypeme orestovaným česnekem, papričkami a bazalkou a ozdobíme plátkem okurky.