Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 5 vrchovatých lžic jemně nastrouhaného křenu
  • 2 středně velké brambory
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 bio zeleninové bujóny
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 středně velká petržel
  • 1 cibule
  • kousek chilli papričky
  • čerstvě mletý pepř
  • celozrnné pečivo
  • olej

Postup:

Brambory nakrájíme na kousky, křen nastrouháme najemno, petržel nakrájíme na kolečka, cibuli na kousky. V kastrolu rozehřejeme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli, přisypeme brambory a petržel a restujeme. Přidáme 3 lžíce křenu, zalijeme litrem vroucí vody, přihodíme bujóny, opepříme a pod pokličkou vaříme asi 15-20 minut. Polévku rozmixujeme spolu se zakysankou a zbytkem čerstvého křenu. Polévka čerstvým křenem získá pěkný říz 😛

Na oleji opečeme na kolečka nakrájené pečivo.

Česnek nakrájíme na plátky a orestujeme jej společně s kousíčky chilli papričky na trošce oleje.

Na talíři ozdobíme polévku orestovaným česnekem, pár kapkami oleje a špízem z opečeného pečiva.