Švestkové vločkové sušenky
Na cca 80 sušenek budeme potřebovat:
- 130 ml rozpuštěného másla
- 150 g jemných vloček
- 80 g celozrnné mouky
- 60 g třtinového cukru
- 40 g hladké mouky
- 20 sušených švestek (použila jsem organické, bez cukru)
- 4 lžíce švestkového sirupu
- šťáva z 1/2 šťavnatého citrónu
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- špetka soli
Postup:
Pokud máme organické švestky, namočíme je aspoň na 2 hodiny do vody, aby změkly. Vodu pak slijeme, ale asi půl deci si necháme do vloček. Potom je nakrájíme na malé kousky. Pokud máme proslazené švestky, které jsou měkčí, není potřeba je namáček, ale protože jsou sladší, dáme do vloček trochu víc citrónové šťávy.
Máslo odvážíme do plecháčku a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme citrónovou šťávu, vodu z namočných švestek a švestkový sirup. Do misky odvážíme vločky, mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a promícháme. Přilijeme směs rozpuštěného másla s medem, švestkovým sirupem a citrusovou šťávou. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme z těsta pomocí dvou lžiček malé hromádky, které lžičkou ještě uhladíme a rozmáčkneme na placičky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 8 minut dozlatova.