Mohlo by se zdát, že gulášovka je pilíř české kuchyně. Stejně jako guláš. Nicméně za jejich objevení vděčíme Uhrům. Důkazem je i název. Slovo guláš je odvozeno od slova „gulya“, což znamená v maďarštině „dobytek“ 🙂

Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa mix (hovězí i vepřové) nebo 500 g předního hovězího masa (výborná je kombinace obojího)
  • 4 brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • 1 vrchovatá lžíce červené papriky (dle chuti část pálivé nebo chilli)
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • sádlo

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, okmínujeme a dáme vařit.

Mezitím na pánvi rozehřejeme sádlo, zpěníme posekanou cibulku a zprudka na ní osmahneme mleté maso. Opepříme a posypeme paprikou. Maso pustí lehce šťávu, tu necháme v pánvi, ale maso přendáme děrovanou naběračkou na 5 minut povařit k bramborám. Zbylou šťávu zaprášíme moukou a vymícháme hladkou jíšku. Jíšku necháme trochu zchladnout, aby nám neudělala žmolky a pak jí polévku zahustíme. Přidáme lisovaný česnek a povaříme dalších 5 minut a nakonec okořeníme majoránkou.

Pokud se rozhodneme použít na polévku i z hovězí maso, bude její příprava trvat o něco déle. Takže hovězím bychom začali. Na pánvi na sádle bychom opekli cibuli, nechali zesklovatět a na ní zprudka opekli na malé kousky nakrájené hovězí maso. Maso bychom osolili, opepřili, přiklopili pokličkou a cca 1 hodinu dusili. Občas bychom přilili trochu horké vody a zamíchali. Hotové maso pak přidali do polévky.

Pokud polévku vydržíme nesníst, je ještě lepší druhý den, když se rozleží 🙂