Brambory „na loupačku“
Ačkoliv si jihoameričtí Indiáni pochutnávali na bramborách tisíce let zpátky, u nás jsou skoro „nováčci“. Tohle tradiční jídlo z chudých horských chalup má svůj půvab. Po těch všech vánočních laskominách jsem na ně dostala neodolatelnou chuť 🙂
Co budeme potřebovat:
- 3-4 brambory na osobu varný typ A nebo B
- máslo
- sůl
- kmín
Postup:
Brambory důkladně odrhneme ve vodě kartáčkem a dáme je neoloupané vařit do hrnce. Přidáme trochu kmínu a soli a vaříme cca 20 minut. Jestli jsou vařené, poznáme zapíchnutím špejle. Když špejle projede do brambory bez většího odporu, je hotovo. Tenhle okamžik je dobré vychytat, protože převařené brambory by se nám „rozsypaly“. Servírujeme horké ve slupce se studeným máslem a solí. Můžeme posypat zelenými bylinkami a k bramborám popíjet kefír, podmáslí nebo mléko.