Ač je dýně Hokaido v našich končinách prakticky nováčkem, vlítla nám do kuchyní rychlostí kulového blesku. Opět po roce je tu dýňové šílenství, a tak si dýně užívejte plnými doušky. Svým vzhledem i výživnými látkami je to sluníčko pro sychravé dny 😛

Na 5 porcí budeme potřebovat:

  • 600 g dýně hodaidó
  • 150 ml kokosového mléka
  • 120 g kyselých jablek
  • šťáva z 1/2 velkého a šťavnatého pomeranče
  • 1 cibule
  • 1 celá skořice
  • 1/2 lžičky chilli koření
  • sůl
  • olej
  • na dozdobení pražená dýňová semínka a dýňový olej
  • 1,4 l vody

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na troše oleje dozlatova. Jablko oloupeme, vykrájíme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Stejně tak dýni omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme i se slupkou na kostičky, které přidáme do hrnce. Zalijeme přibližně 1,4 dl ohřáté vody, přihodíme skořici, okořeníme chilli kořením, osolíme, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 15 – 20 minut. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme pomerančovou šťávou a případně solí.