5 (100%) 1 hlas(ů)

Cuketa je mistryně převleků. Můžete jí mít dlouhou jako tágo, kulatou jako pomeranč, šišatou jako hrušku a v řadě barev. Já mám ale nejraději zelenou, která mi roste pod okny.

Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 střední cuketa
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky (máte-li větší cuketu nebo brambory, nebude to ani potřeba)
  • 2 bio zeleninové bujonové kostky
  • 30 g másla
  • 1 dl šlehačky
  • 1 vrchovatá lžička kari
  • 1 lžička římského kmínu
  • olivový olej

Postup:

Na oleji zesklovatíme posekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a na kostičky nakrájenou neloupanou cuketu (není-li moc velká, nemusí se odstraňovat semínka). Chvíli restujeme, pak poprášíme moukou, kmínem a kari a chvíli ještě mícháme a prohříváme. Zalijeme trochou vlažné vody, aby se mouka pěkně rozpustila a potom dolijeme cca 1.2 litru horké vody. Přidáme kostky bujonu a vaříme asi 15-20 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.