Cuketová krémová polévka
Cuketa je mistryně převleků. Můžete jí mít dlouhou jako tágo, kulatou jako pomeranč, šišatou jako hrušku a v řadě barev. Já mám ale nejraději zelenou, která mi roste pod okny.
Na 3 – 4 porce budeme potřebovat:
- 1 střední cuketa
- 3 brambory
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky (máte-li větší cuketu nebo brambory, nebude to ani potřeba)
- 2 bio zeleninové bujonové kostky
- 30 g másla
- 1 dl šlehačky
- 1 vrchovatá lžička kari
- 1 lžička římského kmínu
- olivový olej
Postup:
Na oleji zesklovatíme posekanou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory a na kostičky nakrájenou neloupanou cuketu (není-li moc velká, nemusí se odstraňovat semínka). Chvíli restujeme, pak poprášíme moukou, kmínem a kari a chvíli ještě mícháme a prohříváme. Zalijeme trochou vlažné vody, aby se mouka pěkně rozpustila a potom dolijeme cca 1.2 litru horké vody. Přidáme kostky bujonu a vaříme asi 15-20 minut. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zalijeme šlehačkou a necháme přejít varem.