Paštika z červené čočky se zázvorem a mandlemi
Škoda, že vám nemůžu zprostředkovat tu úžasnou chuť, abyste ochutnali. Fakt se povedla!
Budeme potřebovat:
- 500 g loupané červené čočky
- 150 g vařených krup (vařím vždy celý pytlík a naporcuji do mikrotenových sáčků do mrazáku)
- 1 vrchovatá lžička sušeného zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového květu
- 3 lžíce sojové omáčky
- sůl
- bílý pepř
- 1/2 dl červeného vína
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- čerstvé oregano a majoránka
- 1/2 dl oleje
- spařené a oloupané mandle na posypání
- máslo na vymazání formy
Postup:
Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přibližně 1 cm nad čočku a dáme vařit. Za cca 15 minut je zcela rozvařená a začne se rozpadat. Pokud se voda vyvaří, přilijeme ještě trošku. Asi po dvaceti minutách lehce rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme kroupy. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme drobounce pokrájenou šalotku a česnek a restujeme, až začne zlehka zlátnout a zalijeme vínem. Vmícháme čočku, sůl, sojovku, koření a čerstvé bylinky. Vejce rozkvedláme, vlijeme do směsi, ale necháme si trošku na potření paštiky. Promícháme. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, jen spodek lehce poprášíme polohrubou moukou a směs tam vlijeme. Povrch uhladíme, potřeme pomocí mašlovačky vejcem a posypeme posekanými mandlemi.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C cca 30 minut.