Škoda, že vám nemůžu zprostředkovat tu úžasnou chuť, abyste ochutnali. Fakt se povedla!

Budeme potřebovat:

  • 500 g loupané červené čočky
  • 150 g vařených krup (vařím vždy celý pytlík a naporcuji do mikrotenových sáčků do mrazáku)
  • 1 vrchovatá lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1/2 dl červeného vína
  • 2 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • čerstvé oregano a majoránka
  • 1/2 dl oleje
  • spařené a oloupané mandle na posypání
  • máslo na vymazání formy

Postup:

Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přibližně 1 cm nad čočku a dáme vařit. Za cca 15 minut je zcela rozvařená a začne se rozpadat. Pokud se voda vyvaří, přilijeme ještě trošku. Asi po dvaceti minutách lehce rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme kroupy. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme drobounce pokrájenou šalotku a česnek a restujeme, až začne zlehka zlátnout a zalijeme vínem. Vmícháme čočku, sůl, sojovku, koření a čerstvé bylinky. Vejce rozkvedláme, vlijeme do směsi, ale necháme si trošku na potření paštiky. Promícháme. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, jen spodek lehce poprášíme polohrubou moukou a směs tam vlijeme. Povrch uhladíme, potřeme pomocí mašlovačky vejcem a posypeme posekanými mandlemi.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C cca 30 minut.